top of page

Iedereen in Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Iedere zorgverzekeraar is ook verplicht om iedereen voor een basisverzekerig aan te nemen. Voor aanvullende pakketten, kunnen zorgverzekeraars echter wel mensen weigeren. Iedere werkende Nederlander is dan ook verplicht om premie te betalen aan de zorgverzekeraar. Deze premie gaat naar de zorgverzekeraar. Bij een zorgverzekering hoort ook een eigen risico. Hoe hoger uw eigen risico hoe lager uw maandpremie. Maar mocht u toch zorg nodig hebben is het verstandiger om een hogere maandpremie te nemen en een lager eigen risico. 

 

Vanuit de overheid komt er ook nog geld binnen bij de zorgverzekeraars. Van alle polissen die de zorgverzekeraars binnen krijgen kunnen niet alle kosten gedekt worden. De zorgverzekeraars krijgen namelijk geld van de overheid voor mensen die extra zorg nodig hebben. Zo kunnen zij ook hun zorg nog vergoed krijgen. 

 

Binnen de basisverzekering zijn er 4 dingen die vergoed worden:

 

- Huisarts

Een huisartsenbezoek wordt gewoon vergoed door de zorgverzekeringen. Een huisarts kan kan u doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een onderzoek of voor een controle. Deze afspraak wordt ook nog vergoed door de verzekering. In het kopje ziekenhuis wordt hier meer over vertelt. 

Niet iedereen kan zomaar voor alles naar het ziekenhuis. Er wordt zoveel mogelijk door de huisarts gedaan, en alleen waar nodig wordt er doorverwezen naar het ziekenhuis. Dit wordt ook gedaan om kosten te besparen voor de zorgverzekeraar.

 

- Ziekenhuisbezoek

Vrijwel alle ziekenhuisbezoeken die zijn doorverwezen door de huisarts worden vergoed door de zorgverzekering. De meeste bezoeken zijn vaak een extra controle en waar nodig wordt ook daadwerkelijk een ingreep gedaan. 

Voor iedereen die een behandeling ondergaat in het ziekenhuis is een DBC vastgesteld. Het ziekenhuis krijgt voor iederen patiënt een bepaalt bedrag voor die specifieke behandeling. Mocht er iemand zo goed herstellen na een behandeling dat de patiënt eerder naar huis kan, dan kan het ziekenhuis het overgebleven bedrag besteden aan een patiënt die minder goed herstelt en dus langer moet blijven. 

 

- Apotheek

Vaak kan er bij de apotheek alleen een medicijn op recept van de huisarts gehaald worden. De kosten die hierbij komen kijken worden ook vergoed door de zorgverzekeraar. Dat er vaak alleen op recept gehaald kan worden is om hoge kosten tegen te gaan. En dit voorkomt ook dat iedereen zomaar elk medicijn kan halen.

 

- Wijkverpleegkundige

Als iemand bepaalde zorg nodig heeft komt er een wijkverpleegkundige langs. Bij een bepaalde zorgvraag wordt er met behulp van richtlijnen bepaald hoeveel tijd nodig is voor de zorg van die patiënt. De tijd van de zorg wordt direct aangevraagd bij de zorgverzekeraar en dit wordt ook vergoed.

 

WMO

Hulpmiddelen die langer dan een halfjaar nodig zijn vallen onder de WMO. Niet alle hulpmiddelen worden standaard vergoed door de zorgverzekeraar.  

 

Hulpmiddelen die u korter dan 6 maanden wil gebruiken kunt u vaak lenen, en worden dus ook vergoed door de zorgverzekeraar. 

 

PGB

Met een persoonsgebonden budget (PGB) kunnen mensen zelf hun zorg regelen en betalen. De gemeente behoudt het PGB, zodat patiënten zoveel mogelijk zelf kunnen kiezen van wie ze ondersteuning willen. De werkwijze is wel veranderd. Meer over het pgb.

Als je PGB ontvangt, krijg je maandelijks een bedrag waar je je zorg van moet regelen.

Dit heeft als voordeel dat het veel vrijheid geeft, maar het nadeel is dat het voor veel werk zorgt. 

 

 

 

bottom of page